Singapur, 2024 yılında dijital varlıkların merkezi olma çabalarını hızlandırırken, rakip finans merkezi Hong Kong’un bu alanda yer bulmakta zorlandığı görülüyor. Singapur, 2024’te OKX ve Upbit gibi önde gelen borsa operatörlerinin yanı sıra Anchorage, BitGo ve GSR gibi küresel devlere 13 kripto lisansı verdi. Bloomberg’in haberine göre, Bu sayı, bir önceki yıla göre iki kat daha fazla olacak şekilde arttı. Hong Kong’daki benzer bir lisanslama süreci ise yavaş ilerliyor. Her iki şehir de dijital varlık firmalarını kendi bölgelerine çekmek için özel düzenlemeler, tokenizasyon projeleri ve düzenleyici sandpool’lar sunuyor. Yerel otoriteler, kripto paradan elde edilecek fırsatlarla uluslararası iş merkezleri olarak çekiciliklerini artırmayı hedefliyor, ancak ilerleme hızları farklılık gösteriyor.
TRM Labs danışmanlık firmasının kıdemli politika danışmanı Angela Ang, “Hong Kong’un borsa için düzenleyici rejimi, müşteri varlıklarının saklanması ve token listeleme ile listeden çıkarma politikaları gibi anlamlı pek çok açıdan daha kısıtlayıcı. Bu durum, Singapur’un lehine dengeyi değiştirmiş olabilir” şeklinde ifade etti. Hong Kong’da lisans onayları beklenenden daha yavaş geldi ve düzenleyiciler yıl sonuna kadar daha fazla borsa yetkilendirme niyetlerini bildirmişti. Şu anda, Hong Kong’da toplam yedi platform tamamen lisanslı, bunlardan dördü ise 18 Aralık’ta kısıtlamalarla yeşil ışık aldı. Ayrıca, yedi platform ön lisans bulunduruyor. Öne çıkan borsalardan OKX ve Bybit, Hong Kong lisans başvurularını geri çekti.
Hong Kong, yalnızca Bitcoin ve Ether gibi en likit kripto paralarla ticarete izin veriyor, bu da yatırımcıların daha küçük ve dalgalı tokenlar olarak bilinen altcoin’ler üzerinde işlem yapma olanağını kısıtlıyor. One Satoshi’nun kurucu ortağı Roger Li, “Yeterli kâr sağlamak oldukça yüksek bir standart” dedi. Asya’da genişlemeyi düşünen dijital varlık yöneticileri için başka bir faktör ise Çin’in etkisi. Çin’de kripto ticareti yasak olduğu için, Hong Kong’un özel idari rejimi, diğer ülkelerle kıyaslandığında farklı bir risk profiline sahip. B2C2 Ltd.’nin bölgesel genel müdürü David Rogers, “Singapur’un destekleyici dijital varlık ortamı, burada ‘güvenli bir uzun vadeli seçim’ yapmamızı sağlıyor” diyor. “Burada aldığımız risk ayarlı yaklaşımı benimsiyoruz.”
Her iki şehir de düzenlenmiş finansal kuruluşları blok zinciri yazılımları üzerinde denemeler yapmaya teşvik etme konusunda ilerleme kaydettiğini gösterebiliyor. Singapur Para Otoritesi (MAS), Kasım ayında, varlık tokenizasyonunu destekleyecek Proje Guardian ve Global Layer 1 gibi devlet destekli iki girişim duyurdu. Hong Kong, HSBC Holdings Plc’nin tokenizasyon platformunu kullanarak 6 milyar HKD (770 milyon dolar) değerinde dijital yeşil tahvil satışı gerçekleştirdi.
Hong Kong ayrıca, Nisan ayında spot Bitcoin ve Ether ETF’lerini piyasaya sürdü; ancak bu ürünler, ABD’deki eşdeğerleri kadar ilgi görmedi. Şu anda, Hong Kong’un Bitcoin ve Ether ETF’leri toplamda yaklaşık 500 milyon dolara ulaşırken, bu rakam ABD ihraççılarının elinde bulunan 120 milyar dolardan daha az. INSEAD finans doçenti Ben Charoenwong, “Singapur’un çerçevesi, yeni katılımcılar ve yerleşik kurumlar arasındaki etkileşimi teşvik ediyor,” dedi. Hong Kong’un yerleşik finansal kurumlara odaklanmasının ise “yeni girişimler için daha az fırsat yaratması ve yenilik kapsamını sınırlaması” söz konusu.